Artikelen & wetenswaardigheden

verenpikken.

Wie kent het niet s,morgens een mooi nestje jongen s,avonds totaal kaal geplukte jongen. Ja om mee te huilen .

Maar de volgende tip kreeg ik hierover ,en het zou ook nog helpen .

Men moet de jongen als ze 10 dagen oud zijn ,heb ik bij deze pop de man teug gezet en deze de pop bevliegen,daarna heb ik de man weer weggenomen ,en wat bleek het verenpikken was zo goed als gedaan, Veren pikken in de voilere komt ook veel voor ,meestal is dit verveling of te veel vogels in een ruimte ,volgende zaken kunnen dit flink voorkomen.

Niet te veel vogels in een ruimte.

Regelmatig badwater. Oude vogels scheiden van de jonge vogels.

Geplukte bloed aan de vogels appart zetten. Halve juin mag nooit ontbreken in de voilere.

Geef trosgierst aan je vogels goed ,en ze vermaken zich er graag mee.

 

 

 

Dit zou de tip moeten zijn : Snij een half gekookte aardappel in de lengte doormidden en leg deze in stukken in de voilerevolgens wat velen zeggen zou dit probleem van verenpikken voor 80 % oplossen .doe de aardappel half koken en geef hun dat ter beschikking ,dit met de schil eraan ,Als de vogels het eenmaal kennen zijn ze er dol op.Het is zeer zeker het proberen waard.

Zwarte stip behandeld met succes .

Vele liefhebbers in de Zuid-Europese landen hadden ook reeds lang last van de Zwarte Punt en hebben dit daar ook laten onderzoeken. Daar had men naast de Coli-bacterie ook en in hoofdzaak "Micro Plasma" geconstateerd. Ik werd door medeliefhebbers (van vogels en een goed glas wijn) geïnformeerd dat men hiertegen Tiamutin gebruikte.Tiamutin is een medicijn welke in vloeibare vorm te verkrijgen is alsmede in poedervorm. De vloeibare word gebruikt, om via verstuiving door inhalering (in een gesloten kooi) aan de vogels toe te dienen.Dit kwam mij als een nogal moeilijk systeem voor en heb gezocht naar de effecten van de poedervorm.
In Nederland had ik een tweetal producten ter beschikking de "TylOSINE tartaar" van a.a.-vet Diergeneesmiddelen nv te Harderwijk en de TYLOSINE (TYLAN) van, ik meen, Elli Lilly.
Met de TYLOSINE in poedervorm van a.a.-vet Diergeneesmiddelen nv had ik uitstekende resultaten maar de TYLAN poeder van Elli Lilly blijkt ook zeker functioneel. Ongeveer vier weken voor de kweek, gedurende vijf dagen 1,5 a maximaal 2 gram, per liter drinkwater toevoegen. Indien de besmetting tijdens de kweek weer op komt, gedurende drie dagen in dezelfde dosering verstrekken.Wat er, gebeurd is het volgende: De besmetting van de bacteriën in de poppen wordt tijdens de ontwikkeling van de eileider sterker en sterker. De Myco Plasma komt in het ei en het ei wordt bebroed. Er komen steeds meer bacteriën waardoor het jong veelal -reeds in een verregaande groei in het ei afsterft. Als het jong wel uit het ei komt, heeft de besmetting reeds een verteerde plek in de buik veroorzaakt (dat is de "Zwarte Punt") en het jong stinkt meestal al een beetje,Binnen een dag sterft het jong doorgaans. Medicatie op dat moment is nauwelijks meer mogelijk.

Het Diamantduifje

Het diamant duifje is een van de meest gehouden duifjes.

Ze is zeer geschikt voor de beginnende liefhebber. Ze behoort tot het geslacht Geopelia. De zondagse naam luidt Geopelia Cuneata. We kennen geen ondersoorten. We kennen ondertussen wel een aantal mutanten, zoals de witstuit.

 

Het formaat is 19 cm en de ringmaat 3.5 mm. Ze komen voor in Noord en Centraal Australië in open beboste gebieden en doornig struikgewas.

Het zijn rustige en vreedzame duifjes. Ze kunnen zonder problemen met kleine prachtvinken worden gehouden. Tijdens de broedperiode willen de doffers nog wel eens kissebissen. Daarom is het raadzaam om 1 koppel per voliére te houden. Ze kunnen in een voliére met een vorst en tochtvrij nachtverblijf overwinteren. Ze houden van een zonnige voliére.

Als voeding geven we een goed zaadmensel voor tropische vogels, een samengesteld eivoer/krachtvoer en kiemzaad. Voor de dierlijkeiwitten kan het beste een mengeling van insecten en universeelvoer worden toegevoegd (50/50). Tevens dienen grit en maagkiezel niet te ontbreken. De duifjes zijn ook liefhebber van badwater.

Het verenkleed van de duivin is meestal bruiner van kleur. Het beste kan men het verschil zien als ze in broedconditie zijn. De oogring van de doffer is nl intensiever rood dan van de duivin.

 

 

 

Het verenkleed van de duivin is meestal bruiner van kleur. Het beste kan men het verschil zien als ze in broedconditie zijn. De oogring van de doffer is nl intensiever rood dan van de duivin.

 

 

De nestbouw stelt weinig voor traliekasjes, komvormige nestjes en halfopen nestjes worden gemakkelijk geaccepteerd. De duivin legt 2 eitje en deze worden door beide duiven 13 dagen bebroed. De jongen worden de eerte dagen gevoed met kropmelk van de duivin daarna helpt de doffer. De jongen verlaten na een dag of tien het nest en zijn na 2 maanden niet te onderscheiden van de ouders. Het aantal broedsels moet beperkt worden tot 2 á 3 per jaar. Laat men de broedelegenheden hangen dan gaan ze dom door.

Het zijn gezellige duifjes waar men heel veel plezier aan kan beleven.

 

Hans Veneman

 Bron: Voliérevogels-A .v. Kooten

De Valkparkiet

De wetenschappelijke naam is Nymphiicus hollandicus. Maar wij houden het gewoon bij de Valkparkiet.

Hij is een van de populairste en meest geliefde kooi en volièrevogels. Hij heeft dit te danken aan zijn rustige en vreedzame karakter. Hij kan rustig met andere vogels zoals tropen en kanaries te samen worden gehouden. Daarnaast is hij snel vertrouwt met zijn verzorger. Het is een makkelijke vogel voor de beginner van grote parkieten.

 

Als voedsel kan een mengsel voor grote parkieten worden gegeven aangevuld met een mengsel van kiemde zaden en eivoer in een verhouding 1 op1. Als er geen  broedsel is kan dit 3 á4 keer per week worden aangevuld met scherpe maagkiezel en oestergrit. ( een afgestreken theelepel per 2 vogels). Ze moeten er ook vrij over kunnen beschikken. Tevens zijn ze ook dol op fruit en groenvoer. Als ze eenmaal aangewent zijn nemen ook graag een stuk brood.

 

Voor paarsgewijze huisvesting voldoet een volière van 3 x 0.9 x 2 m en een nachtvorstvrij nachtverblijf van 1 x 1 x 2 m.

Bij groephuisvesting moet men uitgaan van  2 kuib/m per paar vogels.

Met nestgelegenheid zijn de valken niet kieskeurig. 25x25 cm bodemoppervlak en een hoogte van 25/30 met een invlieggat van 8 cm dient toch wel als doorsnee te worden aangehouden. Als nestmateriaal wordt gebruik gemaakt van houtspaanders, zaagsel of rottend hout . Een in broedrijp koppel zal zeer snel interesse tonen in de opgehangen blokken. Dan is ook snel de balts van de man waar te nemen. Hij houdt zijn kuif recht op en trippelt met gespreide vleugel rond de pop en laat harde fluittonen horen. Als de man de pop voldoende heeft geïmponeerd zal de paring snel volgen. Ongeveer 2 weken na de paring worden de eieren gelegd . Om de 2 dagen wordt er een ei gelegd . Een voltallig legsel bestaat uit 4 tot zes eieren, van af het 2e ei beginnen ze te broeden. De man broedt meestel overdag en de pop ’s nachts. De broedtijd bedraagt 18 tot 20 dagen. De jongen hebben bij het uitkomen een vleesachtige huid met gele donsveertjes. Na ongeveer 7 dagen openen ze de ogen en is het tijd ze te ringen met een ringmaat 5.4 mm. Met 14 dagen zijn de wangvlekken al vaag te onderscheiden en na ongeveer 4 weken hebben ze een compleet verenkleed.. De ouders laten nestcontrole gemakkelijk toe . Dit in tegenstelling van de jongen welke een stevig geblaas laten horen. Op een leeftijd van 4 tot 5 weken vliegen ze uit. De jongen zijn tijdens het uitvliegen erg onhandig . Het is handig om enkel takken in het gaas te hangen  zodat de jongen zich niet tegen het gaas beschadigen.  Na het uitvliegen worden ze nog een dag of 18 door de ouders gevoerd.  Een goed kweekoppel kan per seizoen gemakkelijk 2 tot 3 broedsel grootbrengen. Het is raadzaam om de jongen uit te vangen. Het verdient de aanbeveling om de nestkasten na elke broedronde te reinigen en te ontsmetten.

 

Ondertussen zijn er vele mutaties ontstaan. Een zeer goed boek hierover is Der Nymphensittich van Otto Lutz, een vooraanstaand kweker,  een Duitstalig boek. Hier wordt zeer duidelijk uitgelegd hoe de vererving werkt. Dit wordt gedaan aan de hand van foto’s . Ondergetekende is in het bezit van dit boeiende boek. Tevens geeft Otto Lutz een 2 maandelijks tijdschrift over de Valken uit. Kwalitatief een hoogstaande uitgave zoals we dat gewent zijn van de heer Lutz.

 

Hans Veneman

(Geraadpleegd literatuur: Parkieten en papegaaien, A. van Kooten)

Vogels vasthouden.

Soms is het nodig een vogel vast te houden.

Bij tamme vogels kan dit zonder dwang gebeuren, als een vogel geleerd heeft op een stok of vinger te gaan zitten, zal een eenvoudig onderzoek weinig problemen geven.

Bij vogels die niet gewend zijn aangeraakt te worden, is meer dwang nodig.

Het belangrijkste bij het vasthouden is om te voorkomen dat hij kan bijten of stres te veroorzaken, en dus moet de kop goed gefixeerd zijn!Om te zorgen dat een vogel niet kan bijten, kan de kop het beste van achter vastgepakt worden.

Door duim en wijsvinger aan weerszijden van de kop, net onder de ogen vast te pakken, kan de vogel zijn kop niet draaien. Op deze plek kan vrij veel druk uitgeoefend worden zonder schade voor de vogel omdat hier het ondersnavel gewricht zit.

Daarnaast moet altijd in de gaten gehouden worden dat een vogel een kwetsbaar dier is.

De botten zijn hol en breken hierdoor gemakkelijk. Ook de ademhaling kan belemmerd worden door verkeerd vasthouden.

Een vogel krijgt lucht binnen door het borstbeen naar buiten te bewegen.

Als hij dit niet kan omdat de romp te stevig omvat wordt door degene die hem vasthoudt,kan de vogel er door stikken.

Bij kleine vogels (kanaries,agapornis, grasparkiet) kan het lichaam in de palm van dezelfde hand gehouden worden.

Zo kan de vogel zijn vleugels niet kapot slaan en wordt de nek gestrekt gehouden.

De andere hand is vrij om de vogel te bevoelen of medicijnen in te geven.

Bij grotere vogels (kaketoe, amazone, grijze roodstaart) pakt men met 1 hand de kop en met de andere hand de vleugels en pootjes (als een 'bosje tulpen').

De vogel mag niet met de vleugels kunnen slaan, niet kunnen bijten en moet rustig en ontspannen worden vastgehouden (behalve bij de kop waar de greep stevig moet zijn) zodat er zo min mogelijk stress is en de vogel vrij kan ademen.

Ook is het raadzaam de vogels niet te vangen of dergelijke bij temperatuur hoger dan 25 Graden.

vogel 2016

Best of Neophema at Vogel 2016

Best of parrots at Vogel 2016

Quails and partridges at Vogel 2016

Verschillende soorten grondvogels tijdens vogel 2016 te Apeldoorn 

tips voor beginners algemeen

infoalg.pdf

tips voor beginners grasparkieten

infogras.pdf

Tips voor beginners Kanaries

infokan.pdf

Bestrijden van Bloedluis/mijt met Ivomectine 1%

 

Er zijn veel mensen die last hebben van bloedluis bij hun vogels, vooral in de zomermaanden.

Deze zijn moeilijk te bestijden omdat ze overdag vaak weg kruipen in kieren en s`nachts komen ze te voorschijn om bloed te op te zuigen bij de vogels.

Tot gevolg dat de conditie snel afneemt,of soms zelfs dood kunnen gaan tot gevolg van uitputting.

 

Ik gebruik zelf ivomectine 1% dit bevalt mij zeer goed! (Ivometine is de werkzame stof.

Het gebruik van ivomectine op vogels gaat als volgt: je doet een druppel Ivometine 1% op een wattenschijfje, vervolgens een watten staafje er door halen en dan onder het vleugeltje strijken(Let op nooit een druppel onder de vleugel, dit is te sterk!!!!).

De werkzame stof wordt direct opgenomen in de bloedcirculatie, waardoor de bloedluis/mijt direct dood gaat.

Dit doe ik 3 weken voor de kweek, hierdoor voorkom je onbevruchte eitjes.

Dit herhaal ik nog een keer 4 weken na de kweek.

 

Conclusie, als je eenmaal bloedluis hebt kom je er niet zo snel van af, maar op den duur zullen ze verdwijnen/beheersbaar worden.

Dit heeft bij mij zeer goed gewerkt en is vrij goedkoop een potje 20ml. kost nog geen €5,- bij de dierenarts.

 

 

Tom Derksen

 

 

Mooi filmpje over het Wassen van vogels

Filmpje van de bondshow 2011 zutphen